Blog kulinarny

Gotuj z Berretti

KOKOSOWA ZUPA Z PIECZONEJ DYNI

Zupa z pieczonej dyni z porządną dawką kokosowego smaku to moja ulubiona dyniówka. Lekko słodkie, mocno aromatyczne i cudownie kremowe danie, które zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.

Drukuj przepis

Lista zakupów

 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

 

1 nieduża dynia
400 ml mleczka kokosowego (może być light)
1 szklanka gorącego bulionu
1/2 pomarańczy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
4 łyżki płatków migdałowych do podania

Sposób przygotowania

 

Dynię umyj, przetnij na pół, ze środka wyjmij pestki. Pokrój na kawałki i obierz (chyba, że masz własną dynię z miękką skórką). Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kawałki dyni. Wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie wyjmij blachę i daj dyni chwilę ostygnąć. W tym czasie w garnku rozgrzej bulion z dodatkiem soku z połowy pomarańczy, imbiru, curry i kurkumy. Do garnka dodaj dynię i mleko kokosowe, gotuj przez kilka minut. Zestaw z ognia i zmiksuj za pomocą blendera. Jeśli jest za gęsta dolej gorącej wody. Gdy zupa będzie całkowicie gładka postaw ją z powrotem na kuchenkę i zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj w miseczkach, posypaną prażonymi migdałami i świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje z wiejskim chlebem.

Smacznego 🙂

Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów

Może się przydać

Garnek Brewa

20 cm