ZUPA BROKUŁOWA Z SEREM GORGONZOLA
rozgrzeje twoje podniebienie,
poprawi humor w jesienne lub zimowe popołudnie.
Lista zakupów
Produkty na 4 porcje
1 brokuł
5 ząbków czosnku
1 cebula
1 łyżka oliwy
500 ml bulionu
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
kilka liści natki pietruszki
kilka liści świeżej bazylii
szczypta cukru
100 g sera Gorgonzola
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 lub 18%
sól i pieprz do smaku (użyłam ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli)
Do podania: 4 łyżki płatków migdałowych, dobrej jakości oliwa, pieczywo
Sposób przygotowania
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż w dużym rondlu do miękkości, dodaj podzielonego na różyczki brokuła i zalej gorącym bulionem. Gotuj do miękkości. Dodaj bazylię, pietruszkę, cukier, odrobinę czarnego pieprzu i paprykę. Zmiksuj za pomocą blendera razem ze śmietanką i pokrojonym serem. Opcjonalnie dopraw jeszcze odrobiną soli.
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i posyp nimi zupę. Skrop odrobiną oliwy.
Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów
Może się przydać
Garnek Gemini
20 cm

