Sałatka Cezar z kurczakiem
Lista zakupów
Składniki
3/4 główki sałaty rzymskiej
2 pojedyncze piersi z kurczaka (270 g)
2 plastry boczku
3 kromki chleba tostowego
olej
Sos
2 fileciki anchois
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 szczypta soli
pieprz
Do podania: 2-3 łyżki parmezanu
Sposób przygotowania
Sos: Fileciki wyjmij z zalewy, nie odsączaj. Bardzo drobno pokrój, a później rozgnieć nożem. Czosnek przeciśnij przez praskę. W miseczce rozmieszaj anchois z czosnkiem i majonezem, wmieszaj jogurt grecki. Dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka pokrój w podłużne kawałki, oprósz 2 szczyptami soli i pieprzem. Patelnię grillową posmaruj odrobiną oleju i podsmaż na niej kawałki kurczaka po 2 minuty z każdej strony. Plastry boczku ułóż na osobnej, suchej patelni, gdy się lekko skurczy i zrumieni, przewróć na drugą stronę i podpiecz. Odsącz boczek na ręczniku papierowym. Wylej tłuszcz, patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym. Z chleba zdejmij skórkę i pokrój go w kostkę. Zrumień na patelni. Na talerzach rozłóż poszarpaną sałatę, polej sosem, ułóż kurczaka i boczek. Wierzch posyp grzankami i wiórkami parmezanu. Sałatkę możesz również przygotować w większej misce, do samodzielnego nakładania.
Do tego jeszcze lampka białego wina i smacznego!
Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów
Może się przydać
Patelnia grilowa Tivano
28 cm x 28 cm BR 5999

