Blog kulinarny

Gotuj z Berretti

Placuszki kokosowe z owocami.

Danie fit, bez mąki.
Rozkosz dla osób dbających o zdrowie. Z patelnią Magnum
usmażysz placuszki bez tłuszczu.

Drukuj przepis

Lista zakupów

 

Składniki na 16 placuszków
50 g mąki kokosowej
35 g oleju kokosowego
1 łyżeczka stewii lub innej substancji słodzącej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka małe
125 ml dowolnego mleka
1 czubata łyżka jogurtu greckiego (ok 30-40 g)
do podania: pokrojone w plastry truskawki, borówki, płatki migdałowe, miód, jogurt grecki

Sposób przygotowania

 

W misce roztrzep jajka z mlekiem i jogurtem, rozpuść olej kokosowy i dodaj do miski razem z mąką, słodzikiem i proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż mąka kokosowa napęcznieje. Patelnię z nieprzywieralnym dnem posmaruj drobiną oleju kokosowego i smaż po cztery placuszki na turę. Delikatnie obróć, gdy boki zaczną się rumienić (uważaj żeby nie przypalić). Truskawki pokrój w plastry i przekładaj nimi placuszki. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Na górę wieży pankejkowej ułóż kilka plasterków truskawek, łyżkę jogurtu i posyp płatkami. Całość polej odrobiną miodu.

Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów

Może się przydać

Patelnia Magnum

BR 0376 | 28 cm