OWSIANE PLACUSZKI Z CYNAMONOWYMI ŚLIWKAMI
Lista zakupów
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
½ szklanki płatków owsianych (65 g)
½ szklanki mąki pszennej (65 g) lub pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 jajko
¾ szklanki maślanki
szczypta soli
odrobina oleju
Duszone śliwki:
8 śliwek węgierek
3 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zmiksuj na proszek, wymieszaj z mąką pszenną, cukrem, proszkiem, sodą i solą. W misce roztrzep jajko i dodaj maślankę. Mokre składniki połącz z suchymi. Rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju i wytrzyj delikatnie ręcznikiem papierowym. Smaż placuszki po 2‒3 minuty z każdej strony.
W rondelku rozgrzej masło, dodaj pokrojone w ósemki śliwki. Dolej miód i duś bez przykrycia 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec zagęść mąką ziemniaczaną połączoną z odrobiną zimnej wody.
Gotowe pankejki podajemy z ciepłymi śliwkami.
Smacznego 🙂
Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów
Może się przydać
Patelnia Stone
24 cm BR 0642

