Blog kulinarny

Gotuj z Berretti

OWSIANE PLACUSZKI Z CYNAMONOWYMI ŚLIWKAMI

Owsiane placuszki to idealna propozycja na leniwe śniadanie lub nieco lżejszy deser. Wychodzą pulchne i niezwykle delikatne, ale to sos śliwkowy sprawia, że są takie smaczne. 

Drukuj przepis

Lista zakupów

 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

 

½ szklanki płatków owsianych (65 g)
½ szklanki mąki pszennej (65 g) lub pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 jajko
¾ szklanki maślanki
szczypta soli
odrobina oleju

Duszone śliwki:
8 śliwek węgierek
3 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

 

Płatki owsiane zmiksuj na proszek, wymieszaj z mąką pszenną, cukrem, proszkiem, sodą i solą. W misce roztrzep jajko i dodaj maślankę. Mokre składniki połącz z suchymi. Rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju i wytrzyj delikatnie ręcznikiem papierowym. Smaż placuszki po 2‒3 minuty z każdej strony.

W rondelku rozgrzej masło, dodaj pokrojone w ósemki śliwki. Dolej miód i duś bez przykrycia 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec zagęść mąką ziemniaczaną połączoną z odrobiną zimnej wody.

Gotowe pankejki podajemy z ciepłymi śliwkami.

Smacznego 🙂

Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów

Może się przydać

Patelnia Stone

24 cm BR 0642