Blog kulinarny

Gotuj z Berretti

JEDNOGARNKOWE DANIE Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM

Jednogarnkowe danie z kurczakiem i brokułem, czyli leniwy obiad w ok 30 minut.

Drukuj przepis

Lista zakupów

 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

400 g piersi z kurczaka (1/2 łyżeczki soli, po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, 1 łyżka oleju)
1 średniej wielkości cebula
4 ząbki świeżego czosnku lub  2  łyżeczki suszonego
1 łyżka oleju
200 g ryżu długoziarnistego (1 szklanka)
2 i 1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki płynnej śmietanki 12 % (125 ml)
brokuł (3/4 główki)
100 g żółtego sera
garść pestek dyni
świeża pietruszka do podania
pieprz, sól

Sposób przygotowania

 

Pierś pokrój w kostkę i oprósz przyprawami, odstaw na kilka minut. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na łyżce oleju (ok 2 minuty) odsuń na bok i wrzuć kurczaka, podsmaż ok 2-3 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj, dodaj ryż. Podlej częścią bulionu, przykryj i zmniejsz ogień. Podlewaj bulionem do jego wyczerpania, co jakiś czas mieszając (ok 20 minut). Po tym czasie dolej śmietankę i dodaj różyczki brokuła, przemieszaj. Przykryj i zostaw na ogniu ok 5 minut. Wmieszaj część sera startego na tarce i dopraw pieprzem oraz opcjonalnie solą. Piekarnik z górnym grzaniem rozgrzej do 210 stopni. Danie posyp resztą sera i pestkami dyni. Jeśli zrobione zostało w garnku/na patelni z metalowymi rączkami, bezpośrednio wstaw je do piekarnika na 3 minuty (jeśli nie, przełóż do naczynia żaroodpornego). Wyjmij z piekarnika, posyp świeżą pietruszką i podawaj.

Smacznego 🙂

Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów

Może się przydać

Garnek kwadratowy

24 x 24 cm BR 2134