Blog kulinarny

Gotuj z Berretti

GRZANIEC, PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCE WINO

Grzaniec, Glögg, Glühwein, Mulled Wine lub po prostu grzane wino! Grudzień kojarzy mi się właśnie z tym napojem. Rozgrzewa, dobrze kopie, poniekąd dzięki temu, że jest gorące.

Drukuj przepis

Lista zakupów

 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

 

butelka czerwonego, wytrawnego wina
6 łyżek brązowego cukru
1 łyżka miodu
1 szklanka soku żurawinowego (można zastąpić wodą lub cydrem)
1 pomarańcza, łącznie ze skórką
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 całe goździki
kawałek świeżego imbiru, obranego ze skóry
1 pomarańcza do podania

Sposób przygotowania

 

W dużym rondlu umieść cukier z sokiem żurawinowym, postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Dodaj miód, obraną skórkę i sok z pomarańczy, cynamon, anyż, imbir i goździki. Całość gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, do uzyskania aromatycznego syropu. Zmniejsz ogień i dodaj wino, nie doprowadzając do wrzenia. Podgrzewaj na malutkim ogniu przez około 5 minut. Pomarańczę pokrój w plastry, przełóż do przygotowanych szklanek. Zalej gorącym winem, starając się zostawić w rondelku przyprawy. Podawaj od razu. Smacznego!

Smacznego 🙂

Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów

Może się przydać

Garnek Mistral

24 cm BR 6378