Cukinia faszerowana krewetkami
sprawdzi się przy przygotowaniu tej potrawy.
Lista zakupów
Składniki
1 średnia cukinia
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
1/2 posiekanego ząbka czosnku
1/4 szklanki białego wina
16 ugotowanych, oczyszczonych krewetek
2 łyżki kaparów
4 łyżki śmietanki kremowej 36%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 limonka
100 g (1 torebka) ryżu jaśminowego ugotowanego w osolonej wodzie
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Przygotować cukinie: przekroić na pól wzdłuż długości, posypać odrobiną soli i pieprzu, posmarować łyżka oliwy.
Piec na blaszce w piekarniku, w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Można też zamiast tego grillować po 5 minut z obu stron.
Po wyjęciu z piekarnika usunąć łyżeczka nasiona oraz część miąższu,. nasiona oddzielić i wyrzucić, miąższ odłożyć na później.
Posiekaną cebule wrzucić na patelnie na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę oliwy i łyżkę masła, następnie zeszklić. Pod koniec dodać czosnek, uważać by składniki się nie zarumieniły.
Odczekać 30 sekund po czym dolać do całości białe wino. Po odparowaniu połowy dodać kapary oraz krewetki, Przez minute smażyć, następnie włożyć wcześniej przygotowany miąższ cukinia, moment później dodać śmietanę. Po minucie odstawić z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z estragonem/natką.
Nasmarować masłem małe naczynie żaroodporne, następnie włożyć do niego wcześniej ugotowany ryż, dodać odrobinę oliwy z oliwek. do połówek cukinii włożyć kapary i krewetki, ułożyć cukinie na ryżu, polać sosem który pozostał na patelni. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika (cukinie można także zgrillować). Piec przez około 10 minut lub dłużej jeśli cukinia pozostaje twarda w środku.
Doprawić pieprzem i sokiem z limonki.

