Blog kulinarny

Gotuj z Berretti

Risotto z suszonymi borowikami

Nietrudne danie do przygotowanie na jednej dużej patelni.
Idealnie nada się do tego Patelnia Stone 28 cm.

Drukuj przepis

Lista zakupów

 

Risotto
500 gram ryżu
Garść (ok 20 gram) suszonych borowików
1,5 l. bulionu
1 średnia cebula
Szklanka wytrawnego wina białego
4 łyżki oliwy
Natka
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania

 

Borowiki namoczyć w ok. 200 ml. ciepłej wody na 20 minut. Po odsączeniu grzyby pokroić w paski, cebule drobno posiekać.

Rozgrzać oliwę na patelni i dodać cebulę, po zeszkleniu dodać grzyby i smażyć przez 3 minuty.

Dorzucić ryż i smażyć aż wchłonie tłuszcz, ciągle mieszając, wtedy wlać uprzednio podgrzane białe wino.

Gdy ryż wchłonie wino, stopniowo dodać wywar pozostały po moczeniu grzybów oraz bulion

Doprawić do smaku i gotować dopóki ryż nie będzie miękki

Podawać posypane posiekaną natką

Może się przydać

Patelnia Stone

BR0666 | 28 cm