POLĘDWICZKA WIEPRZOWA
Z GRUSZKAMI I PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI.
POMYSŁ NA NIEDZIELNY OBIAD
MOŻESZ UŻYĆ DO TEGO GARNKA BR-2141 28 CM
Lista zakupów
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
1 polędwiczka 500 – 600 g
3/4 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oleju do nasmarowania + 1 łyżka do smażenia
Gruszki:
2 i 1/2 gruszki (400 g)
3/4 dużej cebuli białej
garść suszonych daktyli bez pestek (ok 7 sztuk)
garść świeżego tymianku (możesz dodać 1/2 łyżeczki suszonego)
1 łyżeczka masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina (możesz zastąpić wodą z odrobiną octu jabłkowego lub winnego)
Ziemniaczki:
1/2 kg ziemniaków (8 małych ziemniaczków lub 4 duże)
olej, sól, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Jeśli przygotowujesz ziemniaczki do dania, zacznij od nich. Jeśli nie, przejdź do punktu 2. Dokładnie wyszoruj lub obierz, zrób nacięcia, nie przekrawając do końca. Nasmaruj olejem, najlepiej używając pędzelka i rozszerzając delikatnie płaty ziemniaczka. Obsyp solą (ok 1 płaskiej łyżeczki) i dowolnymi ziołami. Dla ostrości możesz dodać chilli lub ostrą paprykę. Ułóż w rondlu, garnku lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Małe ziemniaki piecz 40 minut, a większe 1 godzinę.
2. Polędwiczkę przekrój na pół. Mięso natrzyj rozdrobnionym czosnkiem, olejem i przyprawami. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie podsmaż polędwiczkę na patelni, po 2 minuty z każdej strony. Na blasze z ziemniaczkami zrób miejsce i włóż polędwiczkę na 10 -12 minut (to oznacza, że wstawiamy polędwiczkę ok 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaczków). W międzyczasie przygotuj gruszki pkt 3. Mięso wyjmij, owiń folią aluminiową i daj odpocząć 5 minut. Następnie pokrój w grubsze plastry. Ułóż na talerzach lub paterze, podaj z przygotowanymi gruszkami i ziemniaczkami
3. Gruszki z daktylami:
Na patelni po polędwiczce roztop masło, dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmaż na średnim ogniu przez minutę (nie chcesz żeby się zrumieniły, mają zmięknąć). Gruszki obierz ze skóry, pokrój w grubą kostkę, pomijając gniazda nasienne. Daktyle drobniutko pokrój, dodaj do cebuli razem z gruszką, przemieszaj, następnie dodaj wino, sól i drobno posiekany tymianek, podduś 6-7 minut. Na koniec dodaj odrobinę pieprzu.
Smacznego 🙂
Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów
Może się przydać
Garnek kwadratowy
BR 2141 | 28*28*10,7 cm

